Két minden eldöntő kérdés: mióta működik és hány műtét végez?

Tehát ha klinikát választunk, két kérdést kell feltennünk: Mióta működik a klinika és hány műtétet végez az intézmény havonta ?

Ha ez a lézeres szemműtét szám 100-150-nél kevesebb, akkor annak az intézménynek kis tapasztalata és szerény bevétele van, nyilván nem telik a drága, korszerű technika alkalmazására, karbantartására.

Magyarországon az egészségügy erősen centralizált, két nagy forgalmú szemészeti lézerklinika működik, mindkettő Budapesten. A bécsi úti Optikmed, közkeletű nevén Sasszem Klinika és a margitszigeti Focus Medical. Ezek 15-20 éve működő intézmények, havi több száz műtétet végeznek. Lehetőségük van a legkorszerűbb műszerek beszerzésére, megfelelő szakembergárda alkalmazására. Persze nem tudhatjuk, hogy ezt valóban teszik-e, de mivel nyilván szeretnék megtartani pozíciójukat, nagy butaság lenne részükről, ha nem igyekeznének a legjobbat nyújtani. A havi 30-50 műtétet végző intézményeknek ugyanerre egyszerűen pénzügyileg nincs lehetőségük, nem tudják kitermelni a drága műszerek árát, fenntartási költségét, A szakmai tapasztalat nagyon lassan gyűlik.

Vidéken sem más a helyzet. A vidéki lézerklinikák nagyon kicsik, paciensforgalmuk meg sem közelíti a budapestieket, tehát nehezen képzelhető el, hogy mondjuk Szabolcsban, vagy Borsodban egy korszerű lézer működjön, megfelelő tapasztalatot gyűjtsön, annyira csekély az ellátott populáció. Ezért erősen megfontolandó, hogy nem éri-e meg a többlet utazás, a lényegesen jobb eredmény, sokkal nagyobb biztonság reményében. /Csak egy példával élve: Nyíregyházán egy első generációs lézer dolgozik, 17 éves a berendezés, ami még autóban is matuzsálem, hát még orvostechnikában/.

Válasszunk nagy forgalmú, régen működő, tapasztalattal és korszerű berendezésekkel rendelkező szemészeti lézerklinikát. Érdeklődjünk, hogy van-e vidéki hálózatuk.

Egy viszonylag részletes összefoglaló a szemészeti lézerklinikákról

A bőrgyógyászati lézerklinikák sokkal szélesebb tevékenységet végeznek, rengeteg eljárás, készülék van a piacon, még a szakembernek sem könnyű eligazodni, melyek azok az eljárások amelyek teljesen hatástalanok, biztosan felesleges pénzkidobásnak számítanak és melyek azok, amelyek valóban látható, tartós eredményt hoznak.Nézzük sorban a beavatkozásokat :

A bőrgyógyászati lézerklinikák szinte mind kínálnak szőrtelenítést. A végleges szőrtelenítés elve, hogy a szőrtüszőt olyan energiával kell megtámadni, amely elpusztítja a szőrt termelő sejteket. Ehhez jelentős energia igen célzott alkalmazása szükséges, ami bonyolult, nagy gyakorlatot igénylő kombinált orvosi és mérnöki feladat.

Magyarországon lézerkészüléket csak orvos üzemeltethet, ami nem véletlen, hiszen ennek az energiamennyiségnek a nem megfelelő alkalmazása akár súlyos égéshez is vezethet. A megfelelő szakmai-orvosi háttérrel és gyakorlattal rendelkező lézerklinikák ezt nagy biztonsággal teszik is, de ugyanez nem várható el egy kozmetikától.

Vissza az előző oldalra